kookrecepten week 1 en 2: One pot lasagne en tomaat-paprikasoep

kookrecepten week 1 en 2: One pot lasagne en tomaat-paprikasoep

Maandag 20 januari 2020

Tomaat-paprikasoep met yoghurt topping

Gemaakt voor groepen 3, 4, 5, 6, 7, en 8 op Augustinus Rotterdam op 10 januari 2020

 Ingrediënten soep (4 personen):

· Zonnebloemolie

· 1 ui

· 2 tenen knoflook

· 1 tot 1,5 kilo trostomaten

· 1/3 pot verse basilicum

· 300 gram gegrilde rode paprika's (in pot)

· 1 groot potje tomatenpuree a 140 gram

· 2 blokjes groentebouillon (voor 1 liter)

· Peper, zout (en eventueel citroensap)

· 1 blaadje Laurier, 1 Knoflookteen

· 200 gram oranje linzen (LET OP: deze moeten soms een nacht voorweken in een pan water!!!)

· 200 milliliter magere yoghurt

 Bereiding:

Giet de geweekte linzen af in een vergiet. Pak een nieuwe pan en zet de linzen op met wat water, de hele knoflookteen en het blaadje laurier en laat deze in 15-20 minuten gaar koken. Giet als de linzen gaar zijn eventueel teveel water af. Vis de laurier eruit, deze mag weg.

Schil en snijd de ui in kleine stukken. Schil en snijd de knoflook fijn. Snijd alle tomaten (na het wassen) in 8 stukken. Giet de gegrilde paprika’s af en vang het olieachtige vocht op. Maak 1 liter bouillon door water te koken en hier 2 bouillonblokjes aan toe te voegen.

Zet een soeppan op het vuur met hier wat van de paprika olie en wat zonnebloemolie. Voeg de gesneden ui toe en de knoflook. Bak even aan.

Voeg de inhoud van het blikje tomatenpuree toe en roer goed.

Voeg nu de tomatenstukjes en de gegrilde paprika stukjes toe. Voeg ook de gekookte linzen toe en de bouillon. Laat 15 minuten zachtjes koken.

Pak de staafmixer en pureer de soep glad. Proef of er peper, zout of citroensap aan toegevoegd moet worden. Snijd de basilicum fijn en voeg toe, roer door. Is de soep te dik, voeg dan nog wat water toe.

Zet de soep op tafel en dien op met wat lekkere yoghurt. Eet smakelijk.

Tip van de kok: met wat brood en verse kruiden erbij kan deze soep in de winter prima als maaltijdsoep dienen. Schep dan wel twee keer een kom vol en verhoog de hoeveelheid per persoon.

Tip van de kok: wil je de soep wat pittiger maken, voeg dan wat (gerookt) paprikapoeder toe of maak gebruik van kippenbouillon n plaats van groentebouillon.

One pot lasagne

Gemaakt voor groepen 3, 4, 5, 6, 7, en 8 op Augustinus Rotterdam op 17 januari 2020

Ingrediënten (4 personen):

· 2 eetlepels zonnebloemolie

· 1 rode ui

· 2 tenen knoflook

· 200 gram vegetarisch gehakt

· 1 pak Verse lasagne bladen (helaas niet volkoren beschikbaar) 250 gram

· Tomato frito (passata di pommodoro) pakje 500 gram

· 1 * Blik tomatenblokjes 400 gram (en 1 keer navullen met water)

· 1 courgette

· 2 Paprika’s

· 1 blikjes tomatenpuree a 140 gram

· Bosje of 15 gram verse basilicum

· Peper/ zout/ Italiaanse droge kruiden

· Geraspte kaas 30+ (150 gram per zakje), 2 zakjes (1 voor in de pan en 1 voor als topping)

Bereiding:

Schil en snijd de ui klein. Doe hetzelfde met de knoflook. Was de courgette en de paprika’s en snijd ook in kleine blokjes. Ze een grote pan op het vuur en doe hier wat olie in.

Bak de ui met de knoflook en de courgette lekker bruin. Maak het tomatenpuree potje open en voeg de inhoud toe aan de pan. Roer goed zodat de tomatenpuree even bakt maar niet aanbrandt. Voeg dan de stukjes vegetarisch gehakt en later de paprikastukjes toe. Voeg nu het tomatenpakje en de inhoud van het tomatenblikje toe en nogmaals de inhoud van het blikje maar dan met water. Laat aan de kook komen. Als de saus kookt, scheur dan de lasagnevellen in kleine stukken en voeg deze toe aan de saus, lekker doorroeren zodat ze niet allemaal aan elkaar gaan plakken. 15 minuten zachtjes laten sudderen (met deksel) en af en toe roeren (zodat de bodem niet gaat plakken!). Ondertussen de basilicum fijnsnijden. Basilicum toevoegen en peper en zout toevoegen voor de smaak. Als de lasagnevellen gaar zijn de pit op de laagste stand zetten en de geraspte kaas eroverheen doen. Deksel erop en de geraspte kaas en paar minuten laten smelten.

Op tafel zetten met de extra geraspte kaas en eet smakelijk!

WEETJE van de kok: met dit recept heb je geen oven nodig om lekkere lasagne te maken en door het ontbreken van de (vette) bechamel saus is het nog een stuk gezonder ook!


Terug

Josephstraat 12-14

3014 TP Rotterdam

010-4364378

augustinus.dir@nullrvko.nl